Particulier digitaal onderzoeker

Loket MBO ICT » MBO ICT opleidingen » Particulier digitaal onderzoeker

Beveiliging wordt in de ICT steeds belangrijker. De particulier digitaal onderzoeker is op dit gebied dé vakman.

Particulier digitaal onderzoekers weten natuurlijk alles van computers, netwerken en internet. Maar dat niet alleen. Ze bezitten ook kennis over waar de zwakke plekken zitten. Een particulier digitaal onderzoeker heeft feilloos in de gaten hoe hackers kunnen binnenkomen, welke informatie ‘dan op straat ligt’ en wat daaraan te doen is.

Daarnaast moet hij ook de wet goed kennen, precies weten wat mag en wat verboden is. Omdat het internet een internationaal netwerk is, kent de Particulier digitaal onderzoeker ook buitenlandse wetten.

Hij doet onderzoek en verzamelt onderzoeksmateriaal tegen digitale criminelen, dat kan worden gebruikt als bewijs om schuldigen aan te pakken. De Particulier digitaal onderzoeker ziet daardoor vaak geheime informatie, zoals vertrouwelijke gegevens die hij moet beveiligen. De onderzoeker praat hier tegen niemand over, want hij moet zijn opdrachtgever altijd beschermen. Hij is een detective achter de computer.

Mbo-niveau
4

Leeswijzer
De leeswijzer biedt een gestructureerd overzicht van de inhoud van de opleiding.

Video
Deze video (circa drie minuten) geeft een impressie van het beroep waarvoor wordt opgeleid. Hij is in de eerste plaats gericht op aanstaande mbo’ers, maar ook voor andere geïnteresseerden informatief.

Relevante certificaten
Voor deze opleiding zijn geen relevante raakvlakken met particuliere ICT-certificaten vastgesteld.

Mbo-opleidingen worden aangeboden door gewone mbo-scholen (de regionale opleidingencentra ofwel ROC’s) maar ook door particuliere opleiders. U kunt ze allemaal vinden via ROC.nl.