Maak de juiste studie keuze

Loket MBO ICT » Blog » Opleiding » Maak de juiste studie keuze

Een studiekeuze maken heeft meestal een grote invloed op je leven en de carrière die je later gaat krijgen. Op jonge leeftijd moet je al bepalen wat je eigenlijk wil studeren en dit kan voor veel jongeren nog een hele klus zijn. Maak ik wel de goede keuze en wat als ik mijn studie uiteindelijk helemaal niet leuk vindt? Het is natuurlijk wel een keuze waar je goed over na moet denken en die je niet zomaar kan maken. Daarom is het belangrijk om jezelf een paar essentiële dingen af te vragen, voordat je kiest welke studie je ook daadwerkelijk gaat doen.

De basis en middelbare school

Op de basisschool wordt je eigenlijk als het ware al voorbereid op je toekomstige carrière en zo hebben je prestaties hier al invloed op richting die je uiteindelijk op gaat. Hier leer je de basis skills en wordt je geïntroduceerd met het school systeem. Aan het einde van de basisschool maak je een belangrijke toets, die bepaald welk niveau jij op de middelbare school gaat doen en dit heeft al een grote invloed op de studies waar jij uiteindelijk voor kan gaan. Ook moet je in deze periode een richting kiezen waar jij uiteindelijk naar toe wil gaan met je carrière en ook dit is best spannend. Het is lastig om op die leeftijd al zo een keuze te moeten maken en zo kan je je bijvoorbeeld afvragen waar je goed en minder goed in bent.

De keuze voor een studie maken

Studeren is een ontzettend groot deel van je leven en zo maak je een keuze die op de rest van je leven invloed kan hebben. Je wil natuurlijk wel een goede keuze maken waar je geen spijt van gaat krijgen. Natuurlijk is er altijd de mogelijkheid om nog van studie te veranderen als deze echt niet bij je past en dan kan je gewoon weer voor een andere studie kiezen. Toch is dit vaak niet wat je wil en kost studeren ook een hoop geld waardoor dit best zonde is. Het beste is natuurlijk meteen een studie kiezen waar je echt plezier in hebt, op het gebied waar volledig je passie ligt. 

Een technische studie

Technische studies worden nu steeds populaire, aangezien de technologie zich in de loop van de jaren ook enorm heeft ontwikkeld. Als techniek je goed ligt, kan een technische studie wel eens iets voor jou zijn. Zo kan je als technische student ook goed een bijbaan programmeren doen, waarbij je werkervaring opbouwt en ook nog eens wat bijverdient. Als bijvoorbeeld java developer kan je ontzettend veel bedrijven ondersteunen bij verschillende vraagstukken.