MBO ICT opleidingen

Loket MBO ICT » MBO ICT opleidingen

Van netwerkbeheerder tot commercieel technicus. Lees hier welke verschillende mbo ICT-opleidingen in uiteenlopenden werkomgevingen /domeinen.

Het mbo ICT-beroep kom je op verschillende plaatsen tegen. De opleidingen zijn geclusterd naar ‘domeinen’: kantoorautomatisering, domotica/building automation en elektrotechniek.

Klik op een domein om vervolgens de bijhorende mbo ICT-opleidingen te bekijken.

Kenniscentrum ECABO ontwikkelt de kwalificatiedossiers voor de opleidingen voor de kantoorautomatisering en voor de opleiding particulier digitaal onderzoeker. De behoeftes en wensen van het bedrijfsleven worden vertaalt naar richtlijnen voor het onderwijs. 
Kenniscentrum Kenteq stelt zulke richtlijnen op voor de ICT-beroepen binnen de industriële automatisering, domotia / building automation en de elektrotechniek.

Mbo ICT-opleidingen worden aangeboden door ROC’s  (regionale opleidingencentra) maar ook door particuliere opleiders. U kunt ze allemaal vinden via ROC.nl.

 • KANTOORAUTOMATISERING
  Bij kantoorautomatisering gaat het om alle taken die nodig zijn om de ICT binnen een moderne kantooromgeving goed te laten werken. Daarvoor zijn beheerders nodig, maar ook ondersteuners en ontwikkelaars.
 • INDUSTRIËLE AUTOMATISERING
  ICT speelt een steeds grotere rol bij de aansturing van industriële processen. Dat betekent werk voor ICT’ers, maar ook andere beroepen krijgen een groeiende ICT-component.
 • DOMOTICA/BUILDING AUTOMATION
  Steeds meer functies in woningen en andere gebouwen worden elektronisch aangestuurd. Dat heeft geleid tot een nieuw vakgebied.
 • ELEKTROTECHNIEK
  Elektrotechniek wordt steeds digitaler van aard. In de opleidingen zit tegenwoordig dus een flinke dosis ICT
 • PARTICULIER DIGITAAL ONDERZOEKER
  Beveiliging wordt in de ICT steeds belangrijker. De particulier digitaal onderzoeker is op dit gebied dé vakman.