Werken in de ICT zonder opleiding

Wil je werken in de ICT zonder opleiding? Dat is zeker mogelijk! Op dit moment zijn er namelijk grote tekorten in de ICT sector. Voor bijna elke baan in de ICT staan vacatures open en dus is het zeker niet gek om in de ICT aan de slag te gaan zonder opleiding. In dit artikel lees je meer over de mogelijkheden.

Werken en leren in de ICT

Als je een algemene opleiding zoals VMBO of HAVO of anders hebt of nog helemaal geen diploma, is het een optie om een leer en werk traject te volgen. Er zijn diverse BBL of BOL opleidingen waarbij je naar school gaat om te leren en daarbij één of meerdere dagen werkt bij een ICT bedrijf. Zo leer je je de theorie en de praktijk tegelijk. Er zijn diverse MBO ICT opleidingen die deze mogelijkheden bieden.

Omscholen tot ICT-er

Misschien heb je al een vervolgopleiding gedaan en kom je er naar verloop van tijd achter dat hetgeen je nu doet het niet helemaal is en je liever in de ICT aan de slag gaat. Ook dan zijn er mogelijkheden om zonder opleiding in de ICT aan de slag te gaan.

Er zijn diverse instanties waar je je kan laten omscholen zoals bijvoorbeeld bij het UWV. Ook zijn commerciële aanbieders waar je je tegen betaling kan laten omscholen. Vaak geven deze bedrijven een baangarantie zodat je investering verantwoord is omdat je deze weer snel kan terugverdienen. Een tip is om de juiste werkgever te zoeken en deze voor je opleiding te laten betalen!

Werken in de ICT zonder opleiding

Wat voor ICT vacatures zijn er?

De ICT sector is heel divers en er zijn heel veel verschillende disciplines binnen de ICT. Enkele voorbeelden van ICT vakken zijn:

  • Fulls Stack Developer – een full stack developer is een allround developer die bijvoorbeeld een app van a tot z kan maken.
  • Webdeveloper – een webdeveloper bouwt websites en webapplicaties. Dit kan de frontend (hetgeen je kan zien) of de backend (de achterliggende code) zijn.
  • Ethical hacker – een ethische hacker gaat op zoek naar de zwakke plekken in de ICT omgeving van een organisatie om zo te voorkomen dat echte hackers in het systeem kunnen komen.
  • Security officer – de security officer is de politie agent binnen een organisatie en zorgt ervoor dat er regels en protocollen zijn zodat er veilig gewerkt kan worden.

Wat voor vaardigheden heeft een ICT-er nodig?

Omdat er zoveel verschillende functies binnen de ICT zijn, is dit niet zo één, twee, drie te beantwoorden. Voor de verschillende functies zijn verschillende vaardigheden nodig, denk bijvoorbeeld aan:

  • Creativiteit – dit geldt vooral voor de beroepen die met design te maken hebben, je moet de opdracht van een klant kunnen vertalen in een mooi en functioneel ontwerp.
  • Communicatie – een ICT-er moet complexe materie in eenvoudig taal kunnen vertalen zodat een klant die niet in de ICT werkt begrijp wat er bedoelt wordt. En andersom moet een klantvraag in een ICT oplossing vertaald kunnen worden.
  • Analytisch vermogen – een ICT moet puzzelen om een oplossing voor een probleem te vinden.

Ook een ICT opleiding volgen?

Je kan eens rondkijken naar een MBO ICT opleiding om daar te beginnen. Of, als je voldoende gekwalificeerd bent, kijken naar een HBO ICT opleiding.